fbpx

Tatiana’s kerstwens

Kerstmis is een bijzondere dag. In de Democratische Republiek Congo maken we van de gelegenheid gebruik om te delen met anderen, zoals wij, die steun nodig hebben. Ik vier Kerstmis met mensen die van me houden, die mij begrijpen en wat ik heb meegemaakt – mijn familie: mijn kinderen, mijn neefjes en mijn lieve man. Ik noem deze mensen mijn stressverlichters, omdat ze helpen om mijn pijn te vergeten. Onze familie bezoekt oude vrouwen die slachtoffer zijn van geweld en die alleen wonen, zodat zij zich niet alleen voelen.

Deze kerst ben ik dankbaar voor het feit dat ik leef. Anderen zoals ik hebben het niet overleefd; zij hebben geleden en stierven van de pijn.  Vandaag ben ik dankbaar voor het feit dat ik de stem van al deze mensen mag dragen, want ondanks dat ze niet meer kunnen spreken, kunnen hun gedachten nog wel worden gehoord.

Alleen dank voor de Mukwege Foundation, het Panzi ziekenhuis, Dr. Mukwege en SEMA is niet genoeg, ik ben ze nog veel meer schuldig.

Met hun hulp heb ik geleerd mijzelf te zijn, op te staan en te vechten voor waardigheid. Ik ben sterk en ik heb zelfrespect dankzij hun vertrouwen, aanmoediging en steun. SEMA is een familie voor mij, een familie met vele kleuren, religies en continenten. Ondanks onze verschillen zijn we verenigd in ons platform met als doel “het willen veranderen van de wereld”. We zijn verenigd en steunen elkaar. Ik ben er zeker van dat we onze rechten zullen krijgen.

Vrolijk Kerstfeest,

Tatiana Mukanire

 

Tatiana is een survivor van seksueel geweld en de coördinator van de survivors movement in de DRC.